poniedziałek, 21 września 2015

Sałatka z ryżu i brokułów


Przepis na tą sałatkę dostałam od Moniki. Sałatka jest pyszna i warta polecenia. Ilość poszczególnych składników zależy od własnego gustu, ja podaję ilości składników, które użyłam przygotowując sałatkę.


Składniki:
  • ok. ½ szklanki łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 brokuł
  • ok. 200 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła do gotowania ryżu
  • 1 i ¾ szklanki wody do gotowania ryżu



Wykonanie:
  1. Słonecznik uprażyć: Suchą patelnię rozgrzać a następnie wsypać słonecznik. Od czasu do czasu mieszając lub potrząsając patelnię prażyć słonecznik aż zmieni kolor. Słonecznik ostudzić.
  2. Ryż ugotować na sypko: Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie ryż dokładnie wypłukać i odcedzić. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać ryż i smażyć przez kilka minut aż ryż zacznie się robić przezroczysty. Dodać wodę i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Następnie garnek ściągnąć z ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut. Ryż wystudzić.
  3. Ugotować brokuły: Od trzonu brokuła odciąć pojedyncze różyczki. W dużym garnku ugotować wodę z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Do wrzącej wody ostrożnie włożyć brokuł i gotować go przez około 10 minut aż zmięknie.
  4. Oliwę wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Trzeba uważać z ilością soli ponieważ zarówno ser jak i ryż i brokuły są słone.
  5. Ryż, brokuł, słonecznik, fetę i oliwę wymieszać. Wierzch sałatki można dodatkowo posypać prażonym słonecznikiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print