piątek, 25 września 2015

Wegańskie ciasteczka


Już dawno zastanawiałam się jak smakują wegańskie ciastka. Ostatnio przypadkiem trafiłam na informację, że masło można zastąpić zmiażdżonym awokado (100 g masła = 50 g awokado), natomiast jajko można zastąpić między innymi zmiażdżonym bananem (1 jajko = ¼ szklanki banana). Tak więc ciekawość wzięła górę i upiekłam wegańskie ciasteczka.
Ciastka są dobre, mają ciekawy smak i na pewno warto je upiec, ale ja jednak wolę ciastka nie wegańskie, w których znajduje się i masło i jajka.
Do ciastek można dodać ulubione dodatki.


Składniki:
  • 360 g (3 szklanki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g zmiażdżonego awokado
  • ½ szklanki zmiażdżonego banana
  • 6 łyżek miodu
  • żurawina
  • posiekana czekolada deserowa (½ tabliczki)

Wykonanie:
  1. Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać.
  2. Dodać awokado, banany i miód, a następnie zagnieść ciasto.
  3. Dodać żurawinę i czekoladę i jeszcze raz zagnieść.
  4. Z ciasta uformować wałki, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  5. Ciasto pokroić w krążki, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180oC przez 10 - 15 minut.
  6. Ciastka ostudzić.




1 komentarz:

Print