Już dawno zastanawiałam się jak smakują wegańskie ciastka. Ostatnio przypadkiem trafiłam na informację, że masło można zastąpić zmiażdżonym awokado (100 g masła = 50 g awokado), natomiast jajko można zastąpić między innymi zmiażdżonym bananem (1 jajko = ¼ szklanki banana). Tak więc ciekawość wzięła górę i upiekłam wegańskie ciasteczka.
Ciastka są dobre, mają ciekawy smak i na pewno warto je upiec, ale ja jednak wolę ciastka nie wegańskie, w których znajduje się i masło i jajka.
Do ciastek można dodać ulubione dodatki.
Składniki:
- 360 g (3 szklanki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g zmiażdżonego awokado
- ½ szklanki zmiażdżonego banana
- 6 łyżek miodu
- żurawina
- posiekana czekolada deserowa (½ tabliczki)
Wykonanie:
- Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać.
- Dodać awokado, banany i miód, a następnie zagnieść ciasto.
- Dodać żurawinę i czekoladę i jeszcze raz zagnieść.
- Z ciasta uformować wałki, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
- Ciasto pokroić w krążki, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180oC przez 10 - 15 minut.
- Ciastka ostudzić.
super te ciasteczka!
OdpowiedzUsuń