wtorek, 27 października 2015

Risotto z dynią


Dynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne.
Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba ją najpierw pokroić w kostkę a następnie zasmażyć na oliwie aż będzie miękka.

Składniki:
  • 300 g ryżu do risotto
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg musu z dyni
  • ok. 1 - 1,5 l bulionu warzywnego*
  • 100 g masła
  • pęczek pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • parmezan do posypania (ok 50 g)
  • oliwa z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Mus z dyni zagrzać, najlepiej żeby był gorący, bulion zagotować.
  2. Pietruszkę i szczypiorek posiekać, parmezan zetrzeć na tarce.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć a następnie dodać ryż i smażyć go aż zrobi się szklisty i przezroczysty.
  4. Do ryżu dodać dynię i po jednej hohelce bulionu. Ryż gotować co chwilę mieszając, gdy ryż wchłonie bulion, dodać jego kolejną porcję. Ryż doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Gdy ryż będzie miękki i kremowy dodać masło i dokładnie wymieszać.
  6. Risotto podawać od razu posypane pietruszką, szczypiorkiem i parmezanem.


*bulion warzywny
Warzywa (np. marchew, pietruszka, seler, por) zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, szczyptą imbiru i kurkumy a następnie zagotować. Gotować co najmniej 30 minut aż warzywa będą miękkie. Bulion odcedzić.



1 komentarz:

Print