środa, 10 grudnia 2014

Szarlotka po góralsku


Dzisiaj pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Ja do krojenia jabłek wykorzystałam blender z odpowiednią przystawką. Podane składniki wystarczą na dużą blachę.



Składniki:
ciasto:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 żółtka
oraz:
  • 2 - 2,5 kg jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • ok 4 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
  1. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. ⅔ ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Do jabłek dodać cukier, kardamon i cynamon, wszystko wymieszać. Z jabłek nie odlewać soku.
  3. Ciasto wyciągnąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do  temperatury 180oC przez 15 minut.
  4. Ciasto posypać bułką tartą, następnie wyłożyć na nie jabłka a następnie zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach ciasto, które było w zamrażarce.
  5. Piec w  temperaturze 180oC przez 1 godzinę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print