Dzisiaj pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Ja do krojenia jabłek wykorzystałam blender z odpowiednią przystawką. Podane składniki wystarczą na dużą blachę.
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 250 g mąki pszennej
- ½ szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 żółtka
- 2 - 2,5 kg jabłek
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki kardamonu
- 3 łyżeczki cynamonu
- ok 4 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
- Przygotować ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. ⅔ ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Do jabłek dodać cukier, kardamon i cynamon, wszystko wymieszać. Z jabłek nie odlewać soku.
- Ciasto wyciągnąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC przez 15 minut.
- Ciasto posypać bułką tartą, następnie wyłożyć na nie jabłka a następnie zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach ciasto, które było w zamrażarce.
- Piec w temperaturze 180oC przez 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz