poniedziałek, 29 grudnia 2014

Krupnik na gęsich pipkach



Krupnik na gęsich pipkach czyli na gęsich żołądkach jest rewelacyjną wersją krupniku. Żołądki są smaczne, a krupnik jest wyrazisty i intensywny w smaku.

Składniki:
  • 1 kg gęsich żołądków
  • szyja gęsi lub indyka
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach
  • opcjonalnie 2 kostki rosołowe

Wykonanie:
  1. Gęsie żołądki umyć i oczyścić, zalać niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty.
  2. Żołądki odcedzić i przepłukać zimną wodą. Żołądki ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie a następnie zagotować. Gdy żołądki się zagotują dodać szyje z indyka i kaszę a następnie gotować przez około 1,5 godziny.
  3. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do wywaru i gotować jeszcze przez 30 minut. Zupę doprawić i gotować przez kilka minut lub do momentu aż żołądki będą miękkie.
  4. Krupnik podawać z całymi lub pokrojonymi w plastry żołądkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print