Krupnik na gęsich pipkach czyli na gęsich żołądkach jest rewelacyjną wersją krupniku. Żołądki są smaczne, a krupnik jest wyrazisty i intensywny w smaku.
Składniki:
- 1 kg gęsich żołądków
- szyja gęsi lub indyka
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- sól
- pieprz
- tymianek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz w ziarnach
- opcjonalnie 2 kostki rosołowe
Wykonanie:
- Gęsie żołądki umyć i oczyścić, zalać niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty.
- Żołądki odcedzić i przepłukać zimną wodą. Żołądki ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie a następnie zagotować. Gdy żołądki się zagotują dodać szyje z indyka i kaszę a następnie gotować przez około 1,5 godziny.
- Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do wywaru i gotować jeszcze przez 30 minut. Zupę doprawić i gotować przez kilka minut lub do momentu aż żołądki będą miękkie.
- Krupnik podawać z całymi lub pokrojonymi w plastry żołądkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz