Tym razem dla odmiany tarta na ostro. Zaletą tego dania jest to, że można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika wtedy, kiedy nam pasuje. Poza tym to świetne danie na obiad albo kolację.
Składniki:
- ciasto:
- 300 g mąki
 - 150 g masła
 - ½ łyżeczki soli
 - 3 łyżki zimnej wody
 
- 3 cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - ½ mielonego mięsa
 - 2 papryki
 - 1 puszka pomidorów
 - 1 jajko
 - 5 łyżek śmietany
 - sól
 - pieprz
 - oregano
 - tymianek
 - papryka słodka
 - papryka ostra
 - starty ser do posypania tarty
 
- Przygotować ciasto:
- Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło i wodę a następnie szybko zagnieść do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
 - Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 30 minut.
 
- Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
 - Cebulę zeszklić na oliwie, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać paprykę i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Do mięsa dodać pomidory i przyprawy, smażyć aż nadmiar płynu odparuje.
 - Farsz lekko ostudzić i przełożyć do miski. Dodać jajko i śmietanę, całość wymieszać. Można jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
 
- Piec w temperaturze 180oC przez 45 minut.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz