Tym razem dla odmiany tarta na ostro. Zaletą tego dania jest to, że można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika wtedy, kiedy nam pasuje. Poza tym to świetne danie na obiad albo kolację.
Składniki:
- ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ½ mielonego mięsa
- 2 papryki
- 1 puszka pomidorów
- 1 jajko
- 5 łyżek śmietany
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
- papryka słodka
- papryka ostra
- starty ser do posypania tarty
- Przygotować ciasto:
- Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło i wodę a następnie szybko zagnieść do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
- Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 30 minut.
- Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
- Cebulę zeszklić na oliwie, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać paprykę i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Do mięsa dodać pomidory i przyprawy, smażyć aż nadmiar płynu odparuje.
- Farsz lekko ostudzić i przełożyć do miski. Dodać jajko i śmietanę, całość wymieszać. Można jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Piec w temperaturze 180oC przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz