czwartek, 4 grudnia 2014

Tarta z mięsem



Tym razem dla odmiany tarta na ostro. Zaletą tego dania jest to, że można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika wtedy, kiedy nam pasuje. Poza tym to świetne danie na obiad albo kolację.



Składniki:
- ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki zimnej wody
- farsz:
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ mielonego mięsa
  • 2 papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 jajko
  • 5 łyżek śmietany
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • tymianek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • starty ser do posypania tarty
Wykonanie:
- Przygotować ciasto:
  1. Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło i wodę a następnie szybko zagnieść do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 30 minut.
- Przygotować farsz:
  1. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
  2. Cebulę zeszklić na oliwie, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać paprykę i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Do mięsa dodać pomidory i przyprawy, smażyć aż nadmiar płynu odparuje.
  3. Farsz lekko ostudzić i przełożyć do miski. Dodać jajko i śmietanę, całość wymieszać. Można jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę. Do ciasta włożyć farsz, posypać startym serem.

- Piec w temperaturze 180oC przez 45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print