wtorek, 9 grudnia 2014

Bulion


Często w moich przepisach pojawia się bulion.Zrobienie go jest proste i nie wymaga wiele czasu. Można przygotować go więcej i nadmiar zamrozić. Ja podaje przepis na bazie udka kurczaka, ale równie dobrze można go przygotować z porcji rosołowej, skrzydła indyka lub dowolnego innego mięsa.


Składniki:
  • udko kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • 2 owoce ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Udko umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, zagotować.
  2. Cebulę obrać z zewnętrznej warstwy, przekroić na pół i przypiec na blaszce.
  3. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Cebulę i warzywa dodać do gotującego się mięsa.
  5. Bulion gotować przykryty pokrywką przez co najmniej 30 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  6. Gotowy bulion odcedzić od mięsa i warzyw.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print