Często w moich przepisach pojawia się bulion.Zrobienie go jest proste i nie wymaga wiele czasu. Można przygotować go więcej i nadmiar zamrozić. Ja podaje przepis na bazie udka kurczaka, ale równie dobrze można go przygotować z porcji rosołowej, skrzydła indyka lub dowolnego innego mięsa.
Składniki:
- udko kurczaka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- liść laurowy
- 2 owoce ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Udko umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, zagotować.
- Cebulę obrać z zewnętrznej warstwy, przekroić na pół i przypiec na blaszce.
- Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę i warzywa dodać do gotującego się mięsa.
- Bulion gotować przykryty pokrywką przez co najmniej 30 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Gotowy bulion odcedzić od mięsa i warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz