piątek, 5 grudnia 2014

Wątróbka z majerankiem i jabłkiem


Często jak smażyłam wątróbkę dodawałam jedynie cebulę ale od dawna do wątróbki dodaje również jabłka i majeranek. Najlepiej do tego dania nadają się twarde i kwaśne jabłka. Ważne jest również żeby do smażenia użyć smalcu bo wtedy wątróbka smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Składniki:
  • 500 g wątróbki
  • 3 cebule
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka smalcu
  • mąka do obtoczenia wątróbki
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
Wykonanie:
  1. Cebulę pokroić w pióra,jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć.
  2. Cebulę usmażyć na smalcu,dodać jabłka, majeranek i pieprz, smażyć aż jabłka będą miękkie. Jabłka i cebulę zdjąć z patelni.
  3. Wątróbkę obtoczyć w mące i usmażyć na tłuszczu spod cebuli. W razie potrzeby można dodać wiecej smalcu.
  4. Do wątróbki dodać cebulę z jabłkami, całość zagrzać i na sam koniec posolić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print