Często jak smażyłam wątróbkę dodawałam jedynie cebulę ale od dawna do wątróbki dodaje również jabłka i majeranek. Najlepiej do tego dania nadają się twarde i kwaśne jabłka. Ważne jest również żeby do smażenia użyć smalcu bo wtedy wątróbka smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Składniki:
- 500 g wątróbki
- 3 cebule
- 3 jabłka
- 1 łyżka smalcu
- mąka do obtoczenia wątróbki
- majeranek
- pieprz
- sól
- Cebulę pokroić w pióra,jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć.
- Cebulę usmażyć na smalcu,dodać jabłka, majeranek i pieprz, smażyć aż jabłka będą miękkie. Jabłka i cebulę zdjąć z patelni.
- Wątróbkę obtoczyć w mące i usmażyć na tłuszczu spod cebuli. W razie potrzeby można dodać wiecej smalcu.
- Do wątróbki dodać cebulę z jabłkami, całość zagrzać i na sam koniec posolić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz