środa, 3 grudnia 2014

Drożdżowe placuszki


Ostatnio z braku pomysłu na obiad i po przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić drożdżowe placuszki. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie i łatwe. Placuszki są fajnym pomysłem na obiad.


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mleka

Wykonanie:
  1. Mąkę w misce wymieszać z solą, zrobić w mące wgłębienie do którego wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Następnie dodać resztę ciepłego mleka, jajko i dokładnie wymieszać.
  3. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić nakładanie ciasta łyżkę przed nałożeniem ciasta można  zamoczyć w ciepłej wodzie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print