W zeszłym roku piekłam domki i choinki z piernika. Na tegoroczne Święta zrobiłam choinki i pociąg z piernika oraz mały domek. Po upieczeniu odpowiednich elementów trzeba je jeszcze poodcinać żeby lepiej pasowały i posklejać lukrem. Dodatkowo upiekłam prostokąty na tory i komin - nie ma tego w szablonie.
Piernik z którego zrobiłam dach w czasie przenoszenia trochę mi się połamał, ale wystarczyło sporo bardzo gęstego lukru i dużo cierpliwości żeby go posklejać.
Pociąg malowałam lukrem zabarwionym barwnikami spożywczymi - polecam te w proszku.
Z podanej ilości ciasta starczy na pociąg, domek, 10 choinek i zostało mi jeszcze sporo pierniczków. Na sam pociąg wystarczy ciasta z połowy porcji.
Składniki:
- 500 g masła
- 200 g ciemnego cukru
- 200 g białego cukru
- 450 g (14 łyżek) miodu
- 1200 g mąki
- 4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- cukier puder
- sok z cytryny lub przegotowana woda
- barwniki spożywcze
- rurki waflowe do wagonika
- cukierki do wagonika
- cukierki dekoracyjne
- landrynki
Wykonanie:
- Przygotować ciasto:
- Masło, cukier i miód włożyć do garnka o grubym dnie, podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Nie zagotować. Masę trochę ostudzić, ale nadal powinna być ciepła.
- Mąkę, sodę i przyprawę do piernika wymieszać, dodać miód z masłem i cukrem, wyrobić ciasto. Podczas ugniatania ciasta na stolnicy pod ciasto podsypywać mąkę.
- Przygotować szablon pociągu.
- Ciasto podzielić na mniejsze porcje, rozwałkować na cienki placek na stolnicy posypanej mąką.
- Z ciasta wycinać poszczególne elementy pociągu. W szablonie poniżej nie ma uwzględnionych torów, komina i kół pociągu. Koła wycinałam kieliszkiem i filiżanką.
- Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W okna można włożyć pokruszone landrynki.
- pierniki piec w temperaturze 180oC przez 8 - 10 minut. Zostawić na blaszce aż pierniki wystygną lub studzić na płaskiej powierzchni. W przypadku dachu piernik od razu ściągnąć z blachy i ułożyć na słoiku lub szklance jednocześnie go wyginając.
- Pierniki przyciąć i sklejać gęstym lukrem - cukier puder rozmieszany z sokiem z cytryny lub z wodą. Ja dodaję do cukru po kilka kropel soku, mieszam i ponownie dodaje sok do momentu aż gęstość lukru będzie mi odpowiadać.
- Sklejony pociąg zostawić na kilka godzin żeby zastygł a następnie udekorować go lukrem z barwnikami spożywczymi, cukierkami dekoracyjnymi lub czymkolwiek co się wam podoba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz