sobota, 6 grudnia 2014

Ciasto drożdżowe - Mikołaj


Na mikołajkowe śniadanie nie ma nic lepszego niż szklanka mleka i kawałek ciasta drożdżowego. A przy śniadaniu można sobie jeszcze ponucić piosenkę:
Oh you better watch out
You better not cry
You better not pout
I´m telling you why
Santa claus is comming to town...


Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 125 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

dodatkowo:
  • 2 żółtka
  • czerwony barwnik spożywczy
  • cukier puder
  • sok z cytryny
Wykonanie:
  • Przygotować ciasto:
  1. Mleko podgrzać. Mąkę przesypać do miski, zrobić w niej dołek do którego skruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Jajka roztrzepać, masło roztopić i ostudzić. Do mąki z drożdżami dodać szczyptę soli, masło i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy zaczyna odchodzić od rąk i miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym będzie lepsze.
  3. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Mikołaj:
  1. ⅔ ciasta rozwałkować na wydłużony trójkąt z zaokrąglonymi rogami. Węższy koniec trójkąta będzie jego czapką.
  2. Połowę ciasta, które zostało rozwałkować na półkole - będzie to broda Mikołaja. Ciasto powinno być conajmniej tak szerokie jak dół trójkąta (warto przyłożyć ciasto żeby sprawdzić czy broda jest wystarczająco duża). Ostrym nożem lub nożem do pizzy pokroić ciasto w grube paski. Przykleić brodę na twarz mikołaja (na ok ⅖ wysokości trójkąta). Zaczynając od góry skręcać paski ciasta formując brodę Mikołaja.
  3. Czapkę mikołaja zrobić zaginając węższy koniec trójkąta. Moja czapka zajmuje ⅖ trójkąta.
  4. Z pozostałego ciasta zrobić brzeg kapelusza i pompon, oraz nos, usta i wąsy Mikołaja. oczy zrobić z rodzynek - naciąć ciasto i włożyć w otwory rodzynki.
  5. Żółtka roztrzepać, posmarować nim brodę, pompon i twarz Mikołaja. Do pozostałego żółtka dodać czerwony barwnik spożywczy i posmarować nim czapkę, nos i usta Mikołaja.
  6. Piec w temperaturze 180oC przez około 30 minut.
  7. Po upieczeniu można jeszcze pomalować pompon mikołaja białym lukrem. 2 - 3 łyżeczki cukru pudru rozetrzeć z odrobiną soku z cytryny.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print