poniedziałek, 1 grudnia 2014

Ciasto cebulowe



Bardzo lubię cebulę. Dziś proponuję cebulę pod postacią rosyjskiego ciasta cebulowego. Jest to kruche ciasto z cebulowym farszem. Ciasto wyszło lekko słodkie a jednocześnie odrobinę pikantne, dla mnie pyszne.
Składniki:
ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczka soli

farsz:
  • 1 kg cebuli
  • 50 g smalcu
  • 4 łyżki wody
  • 180 g śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa


Wykonanie:
  1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  2. Cebulę pokroić w pióra, przełożyć do garnka, dodać wodę, smalec, doprawić solą, pieprzem i gałką a następnie dusić aż cebula zmięknie.
  3. Cebulę posypać mąką, dodać śmietanę, wymieszać i gotować przez około 3 minuty. Farsz ostudzić.
  4. Jajka roztrzepać i wymieszać z farszem.
  5. Formę do pieczenia wysmarowaną masłem wyłożyć ciastem (dno i brzegi), włożyć farsz.
  6. Piec w temperaturze 200oC przez 45 minut.
  7. Posypać posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print