wtorek, 2 grudnia 2014

Zupa cebulowa



Zupę cebulową chciałam zrobić od dawna. Niestety zawsze coś wypadało, a to brak składników, a to było za gorąco na taką zupę. W końcu się udało i muszę powiedzieć, ze przyrządzę ją jeszcze nie jeden raz. Dla mnie rewelacja. Polecam zwłaszcza na chłodniejsze dni. Idealnym dodatkiem do tej zupy są serowe grzanki.

Składniki:
  • 5 dużych cebul
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 l wywaru z warzyw
  • pieprz
  • sól
  • bułka lub bagietka
  • masło do posmarowania bułki
  • starty żółty ser


Wykonanie:
  1. Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na maśle. Następnie cebulę oprószyć mąką, zarumienić i wymieszać.
  2. Do cebuli wlać trochę zimnego wywaru i wymieszać. Cebulę przełożyć do reszty wywaru, doprawić solą i pieprzem a następnie gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  3. Przygotować grzanki: Bułkę pokroić na kromki, posmarować masłem i posypać startym serem.Bułki przełożyć na blaszkę i zapiekać w temperaturze 180oC aż ser się roztopi a grzanki zrobią się chrupiące.
  4. Zupę i grzanki podawać według własnego uznania, osobno lub razem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print