Zupę cebulową chciałam zrobić od dawna. Niestety zawsze coś wypadało, a to brak składników, a to było za gorąco na taką zupę. W końcu się udało i muszę powiedzieć, ze przyrządzę ją jeszcze nie jeden raz. Dla mnie rewelacja. Polecam zwłaszcza na chłodniejsze dni. Idealnym dodatkiem do tej zupy są serowe grzanki.
- 5 dużych cebul
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 l wywaru z warzyw
- pieprz
- sól
- bułka lub bagietka
- masło do posmarowania bułki
- starty żółty ser
Wykonanie:
- Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na maśle. Następnie cebulę oprószyć mąką, zarumienić i wymieszać.
- Do cebuli wlać trochę zimnego wywaru i wymieszać. Cebulę przełożyć do reszty wywaru, doprawić solą i pieprzem a następnie gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Przygotować grzanki: Bułkę pokroić na kromki, posmarować masłem i posypać startym serem.Bułki przełożyć na blaszkę i zapiekać w temperaturze 180oC aż ser się roztopi a grzanki zrobią się chrupiące.
- Zupę i grzanki podawać według własnego uznania, osobno lub razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz