wtorek, 23 grudnia 2014

Piernik staropolski


Piernik staropolski to inaczej mówiąc piernik dojrzewający. Ciasto przygotowujemy 6 tygodni przed pieczeniem, natomiast upiec i go złożyć trzeba tydzień wcześniej.
Piernik ten jest bardzo słodki i bardzo dobry. Myślę, że warto było czekać aż dojrzeje.



Składniki:
ciasto:
  • 1200 g mąki
  • 2 szklanki cukru
  • ½ l miodu
  • 150 g masła
  • 100 g smalcu
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 3 opakowania przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody

do przełożenia:
  • 1 ½ - 2 słoiki powideł
  • 500 g orzechów włoskich
  • 350 g cukru
  • 300 g masła
  • 200 g śmietany 36%
  • 3 łyżki spirytusu

polewa:
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki masła


Wykonanie:

  1. Przygotować ciasto:
    • Do garnka o grubym dnie włożyć masło, smalec, miód i cukier, podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. UWAGA Nie Zagotować.
    • Masę zostawić by ostygła do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
    • Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika.
    • Masę przełożyć do dużej miski. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku a następnie po łyżce mąki. Gdy ciasto zrobi się bardzo gęste dodać mleko a następnie resztę mąki. Ponieważ ciasto jest bardzo gęste mikser używamy do momentu aż daje radę (uwaga mikser przy tym cieście może się spalić), natomiast ostatnią część mąki trzeba wmieszać ręcznie - u mnie to było jakieś ⅓ - ¼ mąki.
    • Ciasto przełożyć do kamionkowej lub szklanej miski, przykryć pokrywką lub ścierką, którą trzeba obwiązać sznurkiem i wstawić na najniższą półkę w lodówce na 6 tygodni.
  2. Pieczenie:
    • Po 6 tygodniach ciasto wyciągnąć z lodówki, zagnieść i podzielić na 3 części.
    • Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na placki wielkości dużej blachy i o grubości co najmniej 1 cm. Ciasto przełożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto docisnąć do brzegów blachy. Wszystkie placki powinny mieś taką samą wielkość.
    • Piec w  temperaturze 160oC przez 20 minut. Ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo miękkie trzeba zostawić je na blaszce aż trochę ostygnie i stwardnieje, a następnie ściągnąć go z blachy razem z papierem do pieczenia i zostawić do całkowitego ostudzenia.
    • Tak samo upiec pozostałe 2 placki.
  3. Przygotować masę orzechową:
    • Orzechy przebrać i zmielić np. w blenderze.
    • Do garnka o grubym dnie włożyć masło, cukier i śmietanę. Podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. UWAGA Nie Zagotować.
    • Garnek zdjąć z ognia, dodać orzechy i wymieszać. Masę zostawić do ostudzenia by stężała. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową włożyć ją do lodówki na około 2 - 3 godziny.
    • Do gęstej masy dodać spirytus i dokładnie wymieszać.
  4. Składanie ciasta:
    • Z ostudzonego piernika ściągnąć papier. Pierwszy placek posmarować powidłami, położyć na nim drugi placek i całość obciążyć na jakieś 15 minut blachą do pieczenia.
    • Na drugim placku rozsmarować masę orzechową i przykryć ostatnim plackiem. Tak przygotowane ciasto obciążyć blacha do pieczenia i zostawić na około 1 godzinę.
    • Piernik pokroić na 3 -4 cienkie pasy, każdy zawinąć w ścierkę i obwiązać sznurkiem. Ciasto odstawić na tydzień w ciepłe i wilgotne miejsce.
  5. Polewa:
    • Masło, połamaną na kawałki czekoladę i mleko włożyć do metalowej miski. Miskę położyć na garnek z wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Czekoladę mieszać od czasu do czasu.
    • Jeśli polewa jest zbyt gęsta można dodać więcej mleka.
  6. Piernik posmarować z wierzchu i z boku polewą.







2 komentarze:

  1. Czym mogę zastąpić smalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam zastąpić smalcu, myślę że można dać masło ale o na pewno zmieni kruchość i smak piernika. Smalcu nie jest dużo więc polecam przy nim zostać.

      Usuń

Print