Piernik staropolski to inaczej mówiąc piernik dojrzewający. Ciasto przygotowujemy 6 tygodni przed pieczeniem, natomiast upiec i go złożyć trzeba tydzień wcześniej.
Piernik ten jest bardzo słodki i bardzo dobry. Myślę, że warto było czekać aż dojrzeje.
Składniki:
ciasto:
- 1200 g mąki
- 2 szklanki cukru
- ½ l miodu
- 150 g masła
- 100 g smalcu
- 3 jajka
- ½ szklanki mleka
- 3 opakowania przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki sody
do przełożenia:
- 1 ½ - 2 słoiki powideł
- 500 g orzechów włoskich
- 350 g cukru
- 300 g masła
- 200 g śmietany 36%
- 3 łyżki spirytusu
polewa:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
- Przygotować ciasto:
- Do garnka o grubym dnie włożyć masło, smalec, miód i cukier, podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. UWAGA Nie Zagotować.
- Masę zostawić by ostygła do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
- Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika.
- Masę przełożyć do dużej miski. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku a następnie po łyżce mąki. Gdy ciasto zrobi się bardzo gęste dodać mleko a następnie resztę mąki. Ponieważ ciasto jest bardzo gęste mikser używamy do momentu aż daje radę (uwaga mikser przy tym cieście może się spalić), natomiast ostatnią część mąki trzeba wmieszać ręcznie - u mnie to było jakieś ⅓ - ¼ mąki.
- Ciasto przełożyć do kamionkowej lub szklanej miski, przykryć pokrywką lub ścierką, którą trzeba obwiązać sznurkiem i wstawić na najniższą półkę w lodówce na 6 tygodni.
- Pieczenie:
- Po 6 tygodniach ciasto wyciągnąć z lodówki, zagnieść i podzielić na 3 części.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na placki wielkości dużej blachy i o grubości co najmniej 1 cm. Ciasto przełożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto docisnąć do brzegów blachy. Wszystkie placki powinny mieś taką samą wielkość.
- Piec w temperaturze 160oC przez 20 minut. Ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo miękkie trzeba zostawić je na blaszce aż trochę ostygnie i stwardnieje, a następnie ściągnąć go z blachy razem z papierem do pieczenia i zostawić do całkowitego ostudzenia.
- Tak samo upiec pozostałe 2 placki.
- Przygotować masę orzechową:
- Orzechy przebrać i zmielić np. w blenderze.
- Do garnka o grubym dnie włożyć masło, cukier i śmietanę. Podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. UWAGA Nie Zagotować.
- Garnek zdjąć z ognia, dodać orzechy i wymieszać. Masę zostawić do ostudzenia by stężała. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową włożyć ją do lodówki na około 2 - 3 godziny.
- Do gęstej masy dodać spirytus i dokładnie wymieszać.
- Składanie ciasta:
- Z ostudzonego piernika ściągnąć papier. Pierwszy placek posmarować powidłami, położyć na nim drugi placek i całość obciążyć na jakieś 15 minut blachą do pieczenia.
- Na drugim placku rozsmarować masę orzechową i przykryć ostatnim plackiem. Tak przygotowane ciasto obciążyć blacha do pieczenia i zostawić na około 1 godzinę.
- Piernik pokroić na 3 -4 cienkie pasy, każdy zawinąć w ścierkę i obwiązać sznurkiem. Ciasto odstawić na tydzień w ciepłe i wilgotne miejsce.
- Polewa:
- Masło, połamaną na kawałki czekoladę i mleko włożyć do metalowej miski. Miskę położyć na garnek z wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Czekoladę mieszać od czasu do czasu.
- Jeśli polewa jest zbyt gęsta można dodać więcej mleka.
- Piernik posmarować z wierzchu i z boku polewą.
Czym mogę zastąpić smalec?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam zastąpić smalcu, myślę że można dać masło ale o na pewno zmieni kruchość i smak piernika. Smalcu nie jest dużo więc polecam przy nim zostać.
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńporn300,
livehdcams.com,
tiava.pl