poniedziałek, 15 grudnia 2014

Rolada szpinakowa z łososiem i kaparami


Jakiś czas temu podawałam przepis na roladę szpinakową z szynką i serkiem almette. Dziś proponuje inną wersję tej rolady czyli rolada szpinakowa faszerowana serkiem almette, wędzonym łososiem i kaparami. Obie rolady są pyszne i ładnie się prezentują ale osobiście wolę tą wersję. Według mnie łosoś i kapary idealnie pasują do ciasta szpinakowego.


Składniki:
  • 450g mrożonego szpinaku
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 2 serki almette śmietankowe
  • kilka plastrów wędzonego łososia
  • kapary


Wykonanie:

  1. Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut.
  2. Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4 żółtka i wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
  4. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190oC.
  5. Ciasto ostudzić, posmarować serkami a następnie położyć na wierzch plastry łososia i posypać równomiernie kaparami. Ciasto zwinąć w roladę, obwinąć w folę aluminiową lub papier do pieczenia i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  6. Kroić na grube plastry







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print