Jakiś czas temu podawałam przepis na roladę szpinakową z szynką i serkiem almette. Dziś proponuje inną wersję tej rolady czyli rolada szpinakowa faszerowana serkiem almette, wędzonym łososiem i kaparami. Obie rolady są pyszne i ładnie się prezentują ale osobiście wolę tą wersję. Według mnie łosoś i kapary idealnie pasują do ciasta szpinakowego.
Składniki:
- 450g mrożonego szpinaku
- masło
- sól
- pieprz
- 4 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- 4 żółtka
- 4 białka
- 2 serki almette śmietankowe
- kilka plastrów wędzonego łososia
- kapary
Wykonanie:
- Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut.
- Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4 żółtka i wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190oC.
- Ciasto ostudzić, posmarować serkami a następnie położyć na wierzch plastry łososia i posypać równomiernie kaparami. Ciasto zwinąć w roladę, obwinąć w folę aluminiową lub papier do pieczenia i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Kroić na grube plastry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz