piątek, 12 grudnia 2014

Zupa rybna


Bardzo lubię taką zupę rybną. Kiedyś gotowałam ją z samych głów ryb, ale tym razem dorzuciłam również ości na których było jeszcze mięso ryby. Przepis kilka lat temu dała mi w Gliwicach koleżanka i od tego momentu jak tylko mam głowy ryb gotuję taką zupę.



Składniki:
  • 2 - 3 głowy karpia i ości z resztkami mięsa ryby
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1 ostra suszona lub świeża papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki sumaku
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • tymianek
  • lubczyk


Wykonanie:
  1. Z głów ryb usunąć oczy i skrzela, ryby umyć.
  2. Ości i głowy przełożyć do garnka, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, ostrą paprykę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalać wodą tak, żeby lekko przykrywała ryby. Całość doprowadzić do wrzenia.
  3. Dodać resztę przypraw i gotować na małym ogniu 3 godziny.
  4. Wywar odcedzić od ryby i warzyw, z głów ryb i ości obrać mięso ryby. Warzywa, czosnek i mięso ryby przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić solą i pieprzem.
  5. Zupę podawać posypaną natką pietruszki lub z grzankami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print