Bardzo lubię taką zupę rybną. Kiedyś gotowałam ją z samych głów ryb, ale tym razem dorzuciłam również ości na których było jeszcze mięso ryby. Przepis kilka lat temu dała mi w Gliwicach koleżanka i od tego momentu jak tylko mam głowy ryb gotuję taką zupę.
Składniki:
- 2 - 3 głowy karpia i ości z resztkami mięsa ryby
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 1 ostra suszona lub świeża papryka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki sumaku
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- tymianek
- lubczyk
Wykonanie:
- Z głów ryb usunąć oczy i skrzela, ryby umyć.
- Ości i głowy przełożyć do garnka, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, ostrą paprykę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalać wodą tak, żeby lekko przykrywała ryby. Całość doprowadzić do wrzenia.
- Dodać resztę przypraw i gotować na małym ogniu 3 godziny.
- Wywar odcedzić od ryby i warzyw, z głów ryb i ości obrać mięso ryby. Warzywa, czosnek i mięso ryby przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić solą i pieprzem.
- Zupę podawać posypaną natką pietruszki lub z grzankami.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń