poniedziałek, 22 grudnia 2014

Moczka


Moczka to tradycyjna śląską potrawa przygotowywana na święta Bożego Narodzenia.W zasadzie ile jest domów, tyle znajdziemy przepisów na to danie. Każda z moich znajomych robi ją inaczej. W zasadzie ilość i różnorodność bakalii oraz to ile i jakie kompoty dodamy, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Również to jaką będzie mieć konsystencję też zależy od nas.Moja moczka ma bardzo dużo piernika i bakalii oraz jest bardzo gęsta.



Składniki:
  • 1 kg piernika do moczki
  • 1 kompot z wiśni (wiśnie należy wydrylować)
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 400 g suszonych śliwek
  • 220 g migdałów
  • 200 g rodzynek
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 100 g moreli
  • 100 g orzechów laskowych
  • 150 g daktyli
  • 55 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady


Wykonanie:
  1. Piernik pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i zostawić by namókł.
  2. Migdały zalać wrzącą wodą, gdy woda ostygnie ściągnąć z nich skórkę.
  3. Śliwki, migdały, orzechy, morele i daktyle posiekać.
  4. Do garnka o grubym dnie wlać kompot, dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz wszystkie bakalie. Jeśli kompotu jest zbyt mało bakalie zalać wodą, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.
  5. Do bakalii dodać namoczony piernik, wymieszać go z bakaliami, dodać czekoladę i całość gotować przez kilka minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  6. Moczkę przechowywać w chłodnym miejscu. Według mnie najlepsza jest po kilku dniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print