Moczka to tradycyjna śląską potrawa przygotowywana na święta Bożego Narodzenia.W zasadzie ile jest domów, tyle znajdziemy przepisów na to danie. Każda z moich znajomych robi ją inaczej. W zasadzie ilość i różnorodność bakalii oraz to ile i jakie kompoty dodamy, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Również to jaką będzie mieć konsystencję też zależy od nas.Moja moczka ma bardzo dużo piernika i bakalii oraz jest bardzo gęsta.
Składniki:
- 1 kg piernika do moczki
- 1 kompot z wiśni (wiśnie należy wydrylować)
- sok z 1 pomarańczy
- sok z ½ cytryny
- 400 g suszonych śliwek
- 220 g migdałów
- 200 g rodzynek
- 200 g suszonej żurawiny
- 100 g moreli
- 100 g orzechów laskowych
- 150 g daktyli
- 55 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Piernik pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i zostawić by namókł.
- Migdały zalać wrzącą wodą, gdy woda ostygnie ściągnąć z nich skórkę.
- Śliwki, migdały, orzechy, morele i daktyle posiekać.
- Do garnka o grubym dnie wlać kompot, dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz wszystkie bakalie. Jeśli kompotu jest zbyt mało bakalie zalać wodą, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.
- Do bakalii dodać namoczony piernik, wymieszać go z bakaliami, dodać czekoladę i całość gotować przez kilka minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Moczkę przechowywać w chłodnym miejscu. Według mnie najlepsza jest po kilku dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz