Moczka to tradycyjna śląską potrawa przygotowywana na święta Bożego Narodzenia.W zasadzie ile jest domów, tyle znajdziemy przepisów na to danie. Każda z moich znajomych robi ją inaczej. W zasadzie ilość i różnorodność bakalii oraz to ile i jakie kompoty dodamy, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Również to jaką będzie mieć konsystencję też zależy od nas.Moja moczka ma bardzo dużo piernika i bakalii oraz jest bardzo gęsta.
Składniki:
- 1 kg piernika do moczki
 - 1 kompot z wiśni (wiśnie należy wydrylować)
 - sok z 1 pomarańczy
 - sok z ½ cytryny
 - 400 g suszonych śliwek
 - 220 g migdałów
 - 200 g rodzynek
 - 200 g suszonej żurawiny
 - 100 g moreli
 - 100 g orzechów laskowych
 - 150 g daktyli
 - 55 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
 - ½ tabliczki gorzkiej czekolady
 
Wykonanie:
- Piernik pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i zostawić by namókł.
 - Migdały zalać wrzącą wodą, gdy woda ostygnie ściągnąć z nich skórkę.
 - Śliwki, migdały, orzechy, morele i daktyle posiekać.
 - Do garnka o grubym dnie wlać kompot, dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz wszystkie bakalie. Jeśli kompotu jest zbyt mało bakalie zalać wodą, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.
 - Do bakalii dodać namoczony piernik, wymieszać go z bakaliami, dodać czekoladę i całość gotować przez kilka minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
 - Moczkę przechowywać w chłodnym miejscu. Według mnie najlepsza jest po kilku dniach.
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz