środa, 24 grudnia 2014

Ciasteczka korzenne



Kruche i pyszne a nadają się nie tylko na święta ale i na każdy dzień roku. Robi się je szybko i łatwo. Do ozdoby można wykorzystać lukier biały lub zabarwiony kakaem albo barwnikami spożywczymi.
Tuż przed świętami życzę wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt.

Składniki:
  • 2 ½ szklanki mąki
  • ⅔ szklanki cukru
  • 3 łyżeczki kopiaste cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g masła
  • 2 jajka
lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • barwniki spożywcze, kakao

Wykonanie:
  1. Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, imbirem, kardamonem i sodą. Dodać resztę składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki.
  2. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać ciastka.
  3. Piec w temperaturze 180oC przez 8 - 10  minut (w zależności od grubości ciastek), ciastka ostudzić.
  4. Przygotować lukier (Lukier przygotowuje partiami po porcji z około 3 - 4  łyżek cukru pudru. Lukier robi się łatwo a dzięki temu, że robię niewielkie jego ilości nie muszę od razu dekorować wszystkich ciastek):
    • Cukier puder przesypać do szklanki lub miseczki, dodawać po trochu sok z cytryny i dokładnie mieszać. Lukier do wykonania precyzyjnych ozdób powinien być dość gęsty.
    • Jeśli lukier zastygnie i zbyt zgęstnieje dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Do lukru można również dodać barwniki spożywcze lub kakao.
  5. Ciasteczka udekorować. Ja do dekoracji wykorzystuje pędzle kuchenne i do farbek dla dzieci (oczywiście nowe i umyte), bardziej precyzyjne napisy robię wykałaczką z bardzo gęstego lukru.









1 komentarz:

Print