Kruche i pyszne a nadają się nie tylko na święta ale i na każdy dzień roku. Robi się je szybko i łatwo. Do ozdoby można wykorzystać lukier biały lub zabarwiony kakaem albo barwnikami spożywczymi.
Tuż przed świętami życzę wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt.
Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki
- ⅔ szklanki cukru
- 3 łyżeczki kopiaste cynamonu
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- 1 płaska łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
- 100 g masła
- 2 jajka
- cukier puder
- sok z cytryny
- barwniki spożywcze, kakao
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, imbirem, kardamonem i sodą. Dodać resztę składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać ciastka.
- Piec w temperaturze 180oC przez 8 - 10 minut (w zależności od grubości ciastek), ciastka ostudzić.
- Przygotować lukier (Lukier przygotowuje partiami po porcji z około 3 - 4 łyżek cukru pudru. Lukier robi się łatwo a dzięki temu, że robię niewielkie jego ilości nie muszę od razu dekorować wszystkich ciastek):
- Cukier puder przesypać do szklanki lub miseczki, dodawać po trochu sok z cytryny i dokładnie mieszać. Lukier do wykonania precyzyjnych ozdób powinien być dość gęsty.
- Jeśli lukier zastygnie i zbyt zgęstnieje dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Do lukru można również dodać barwniki spożywcze lub kakao.
- Ciasteczka udekorować. Ja do dekoracji wykorzystuje pędzle kuchenne i do farbek dla dzieci (oczywiście nowe i umyte), bardziej precyzyjne napisy robię wykałaczką z bardzo gęstego lukru.
Eryczek jest slodszy od tych ciasteczek :)
OdpowiedzUsuń