Przepis na angielski pudding znalazłam akurat w tym czasie, kiedy trzeba było go zacząć przygotowywać. Powinien on według przepisu dojrzewać w chłodnym miejscu - u mnie w lodówce - przez 2 miesiące. Ja zrobiłam go po 1,5 miesiąca dojrzewania, ponieważ nie tylko mnie kusił, ale i potrzebowałam miski w której leżał i miejsce w lodówce. Myślę, że ten czas zdecydowanie wystarczył.
Puddingiem jestem zachwycona. mnustwo bakalii, rewelacyjny smak i ten sos… Sos jest rewelacyjny i doskonale dopełnia smak puddingu i sprawia, że jest on o niebo lepszy.
- ½ szklanki brandy
- 250 g masła
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ¼ szklanki białego cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 250 g tartej bułki
- 150 ml mleka
- 360 g rodzynek (2 ½ szklanki)
- 135 g daktyli (1 szklanka po posiekaniu)
- 145 g suszonych moreli (1 szklanka po posiekaniu)
- 135 g kandyzowanej skórki pomarańczy (1 szklanka)
- 120 g migdałów (1 szklanka po posiekaniu)
- 600 g śmietany 36%
- ¼ szklanki brandy
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mleka
Wykonanie:
- Migdały zalać wrzątkiem, gdy woda ostygnie ściągnąć skórkę. Migdały, daktyle i morele posiekać. Wszystkie bakalie zalać brandy i odstawić na noc.
- Masło utrzeć z cukrem. Dalej ucierając wbijać po 1 jajku. Dodać bakalie i mieszać drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się połączą.
- Przygotować płutno o wymiarach 1x1m (u mnie to była duża flanelowa pielucha). Materiał włożyć do wrzątku, odcisnąć i opruszyć mąką.
- Z ciasta uformować kulę, położyć na środku materiału i bardzo ściśle związać.
- Pudding włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą i gotować przez 4,5 godziny.
- Pudding wyciągnąć z wody, odsączyć, ostudzić i włożyć na 2 miesiące do lodówki. Trzeba kontrolować stan materiału czy nie pleśnieje. Ja po około 2 tygodniach wyciągnęłam pudding z materiału i włożyłam do miski, ale myślę, że można to zrobić już na drugi dzień.
- Przed podaniem z powrotem zawiązać pudding w materiał i podgrzać 45 minut we wrzącej wodzie, a następnie odcedzić przez 15 minut i odwinąć z materiału.
- Przygotować sos:
- Śmietanę wymieszaną z brandy i z cukrem z wanilią, podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę rozmieszać z mlekiem.
- Cały czas mieszając żółtka zalać ciepłą śmietaną. Dodać mąkę i podgrzewać aż sos zgęstnieje, nie zagotować.
- Pudding kroić jak tort i podawać z sosem.
firma, instytucje, kupić, kupować, jednostki
OdpowiedzUsuń