czwartek, 11 grudnia 2014

Kulki rybne w zalewie octowej


Kulki rybne a raczej w moim przypadku medaliony w zalewie octowej robiłam już kilka razy. Jest to rewelacyjna przekąska. Można je zrobić w zasadzie z każdej ryby, ale według mnie najlepiej wychodzą z połączenia karpia z inną rybą (u mnie w tym przypadku mintaj). Czym mniejsze kulki ulepimy, tym jest większa szansa na to, że będą one wyglądać właśnie jak kulki.
Kulki robimy około 1 - 2 tygodnie wcześniej, żeby zdążyły przejść zalewą octową.
Według mnie przekąska ta najlepiej wychodzi ze świeżego karpia. W sumie trzeba się namęczyć, żeby wypatroszyć i filetować ryby, ale warto. Warto też mieć ciężki i solidny tasak i ostry nóż. Bardzo to pomaga przy odcinaniu i przecinaniu ryby.




Składniki:
kulki:
  • 7 kg świeżego karpia (po filetowaniu wyszło 2,3 kg)
  • 1 kg mrożonych filetów mintaja
  • 3 cebule
  • 3 czerstwe kajzerki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta (2 - 3 łyżki do mięsa + do obtoczenia kulek)
  • olej do smażenia
zalewa octowa:
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3 szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • cebula (u mnie około 8 cebul)


Wykonanie:

  1. filetowanie ryby:
    • Delikatnie rozciąć brzuch ryby uważając żeby nie przeciąć wnętrzności. Ostrożnie włożyć do wnętrza ryby rękę i delikatnie odrywać wnętrzności. Trzeba uważać żeby nic w środku nie pękło ponieważ może to zanieczyścić całe mięso. Delikatnie wyciągać wnętrzności od strony ogona a na końcu odciąć przełyk.
    • Rybę nacinamy wzdłuż głowy (tzw. pod uchem) oraz w poprzek wzdłuż linii którą tworzą łuski. Następnie nacinamy rybę wzdłuż grzbietu i odcinamy górny filet prowadząc nóż przy ościach ryby. Tak samo postępujemy z drugiej strony karpia. W filecie zostaną malutkie ości ale nie trzeba je usuwać ponieważ ryba będzie w zalewie octowej, która rozpuści ości.
    • Dolną część mięsa możemy również odciąć od ości, ale wtedy dużo mięsa zostanie przy ościach. Ja odcinam ten kawałek razem ośćmi a następnie ości usuwam.
    • Teraz ściągam skórę. Delikatnie odcinam od końca filetu skórę, a gdy już można go pewnie chwycić, chwytam ją przez ścierkę i powoli odrywam od mięsa. Jeśli mięso odrywa się razem ze skórą należy go odciąć nożem. Skórę ściągnąć z wszystkich kawałków ryby.
    • Kawałki z ośćmi nacinam wzdłuż ości, a następnie je podważam nożem i wyrywam każdą ość.
  2. kulki rybne:
    • Bułki namoczyć w wodzie a następnie je odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Filety rybne zmielić w maszynce do mięsa, następnie zmielić cebulę a na koniec odciśniętą bułkę.
    • Do zmielonych składników dodać jajka, doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli mięso jest zbyt luźne i nie da się z niego lepić kulek można dodać 2 - 3 łyżki bułki tartej i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.
    • Z mięsa ulepić kulki a następnie obtoczyć je w tartej bułce. Kulki smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
  3. zalewa octowa (do podanej ilości ryby zużyłam zalewę z 3 szklanek octu):
    • Cebulę obrać, pokroić w pióra i sparzyć wrzącą wodą.
    • Ocet, wodę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Zalewę trochę ostudzić.
  4. Cebulę na przemian z kulkami włożyć do słoików a następnie zalać ciepłą zalewą.
  5. Słoiki odłożyć w zimne miejsce na 1 - 2 tygodnie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print