Bardzo lubię gołąbki, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam ich tradycyjnej wersji. Gołąbki bez zawijania są równie dobre jak te tradycyjne ale wymagają mniej czasu i umiejętności niż te tradycyjne.
Składniki:
gołąbki:
- ok. 50 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g ryżu
- mała główka kapusty
- 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)
- 2 małe jajka lub 1 duże
- 2 - 3 łyżki bułko tartej
- sól
- pieprz
- majeranek
- tymianek
- 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie
- 500 ml bulionu lub wody
- sól
- pieprz
- bazylia
Wykonanie:
- Grzyby namoczyć przez noc, rano je odcedzić i drobno posikać.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać czosnek i posiekane grzyby. Smażyć aż grzyby zmiękną.
- Ryż ugotować, kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać.
- Wymieszać ze sobą kapustę, ryż, grzyby, mięso i jajka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać bułkę tartą i wymieszać.
- Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania.
- Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i bazylią i doprowadzić do wrzenia.
- Gołąbki zalać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz