Zawsze po ugotowaniu mój ryż był klejący, a często rozgotowany. Jednak kiedyż potrzebowałam do sałatki ryż na sypko. Jest kilka sposobów na otrzymanie ryżu na sypko ale ten wydaje mi się najłatwiejszy.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 i ¾ szklanki wody
- 1 łyżka masła
- sól
Wykonanie:
- Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie go wypłukać i odcedzić.
- W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać ryż i smażyć przez kilka minut aż zacznie się robić przezroczysty.
- Dodać wodę i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż ryż wchłonie całą wodę.
- Następnie garnek ściągnąć z ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut.
cenne rady :) od niedawna gotuję ryż na sypko :)
OdpowiedzUsuń