Fajna i lekka sałatka. Można do niej użyć w zasadzie każdego rodzaju sałaty, ja użyłam roszponki. Według mnie roszponka jest delikatna i pyszna, doskonale pasuje do tego typu sałatek.
Składniki:
- 50 g roszponki
- 150 g sera feta
- ½ granatu
- 150 - 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Obrać owoc granatu. Naciąć skórkę wkoło owocu, a następnie rozerwać go na dwie części. Następnie naciągać brzegi skórki żeby oddzielić błony od pestek, można też rozerwać go na mniejsze kawałki. Trzymając owoc nad miską, skórką do góry uderzać w owoc rączką noża lub drewnianą pałką. Jeśli odpowiednio mocno uderzamy nasiona same wypadają z owocu.
- Sałatę umyć i osuszyć, pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połowy lub ćwiartki, ser pokroić w kostki.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem z sosem. Wierzch sałatki można dodatkowo posypać granatem.
Same składniki, które lubię, smakowałaby mi ta sałatka.
OdpowiedzUsuń