Kotlety z kaszy gryczanej są świetnym pomysłem na obiad, gdy nie mamy ochoty na mięso. Można podawać je same lub ze śmietaną czy ulubionym sosem, np. pomidorowym.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 250 - 300 g twarożku
- sól
- pieprz
- olej
- bułka tarta
- Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Twarożek przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozdrobnić widelcem.
- Kaszę ostudzić, dodać do niej ostudzoną cebulę, jajko i twarożek. Całość doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać.
- Z kaszy uformować kotlety, panierować je bułką tartą i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz