piątek, 28 listopada 2014

Kluski na parze



Już długo zbierałam się żeby zrobić kluski na parze i w końcu się udało. Moje kluski wyszły ogromne i pyszne. Myślę, że to fajny pomysł na obiad.

Składniki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. Zrobić zaczyn: wymieszać ze sobą ciepłe mleko, drożdże, szczyptę soli, cukier i 4 łyżki mąki (tak żeby drożdże się rozpuściły w mleku), odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
  2. Masło roztopić. Do drożdży dodać resztę mąki i jajka, wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać masło. Jeśli ciasto będzie za rzadkie można dodać jeszcze trochę mąki.
  3. Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rękoma posypanymi mąką formować małe kulki, ustawić je na stolnicy, przykryć ścierką i zostawić żeby wyrosły.
  5. Wyrośnięte kluski gotować w garnku do gotowania na parze przez około 10 minut. Jeśli nie mamy takiego naczynia można do garnka nalać wody, nałożyć na niego gazę lub pieluchę tetrową i obwiązać ją sznurkiem. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy kluski i przykrywamy je pokrywką.
  6. Kluski można podawać polane roztopionym masłem lub sosem zrobionym z jogurtu naturalnego, kakaa i cukru pudru - wszystkie składniki wystarczy wymieszać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print