Ozory to rewelacyjne mięso, które niestety trzeba bardzo długo gotować. Ale cały ten poświęcony czas jest tego wart, bo gotowe ozorki są pyszne.Ja miałam ozory wieprzowe i zdecydowałam się zrobić je w szarym sosie.
Składniki:
ozorki:
- marchew
- pietruszka
- seler
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- 30 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 40 g masła
- 250 ml zimnego wywaru spod ozorów
- 25 g migdałów
- 25 g rodzynek
- sok z cytryny
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- sól
- Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3,5 godziny w samej wodzie.
- Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- ozory wyciągnąć z wywaru, zalać zimną wodą i zdjąć skórę. Do wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę.
- Przygotować sos:
- Mąkę zarumienić na suchej patelni. Migdały zalać wrzątkiem a gdy woda ostygnie obrać z łusek i posiekać.
- Na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać aż się rozpuści i zbrązowieje a następnie dodać wodę i zagotować. Karmel odstawić.
- Masło rozpuścić, dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Cały czas mieszając powoli wlać wywar z ozorów. Zagotować i w razie potrzeby dodać więcej wywaru.
- Do sosu dodać karmel, migdały i rodzynki, doprawić solą i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodać cukier. Sos powinien mieć słodko kwaśny smak.
- Na koniec dolać wino,wymieszać i chwilę pogotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz