Co jakiś czas robię naleśniki tradycyjne albo w formie placuszków z gęstszego ciasta. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na amerykańskie pancakes, na które przepis znalazłam tutaj. Placuszki wyszły pyszne, słodkie i puszyste. Ja moje pancakes polałam polewą czekoladową, ale często podaje się je polane miodem albo syropem klonowym.
Składniki:
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 1 i ¼ szklanki maślanki
- 1 jajko
- ¼ szklanki cukru pudru
- ¼ szklanki oleju
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta gęstości śmietany.
- Smażyć na suchej rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Placuszki przewracać na druga stronę gdy na cieście pojawią się widoczne pęcherzyki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz