Świetny przepis na tarte buraczki w zalewie octowej do słoiczka. Przepis wypróbowały wcześniej moja mama i bratowa. Buraczki są pyszne, niezbyt kwaśne, doskonałe również dla dzieci.
Składniki:
- buraki ok. 3 kg
Zalewa:
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- ¾ szklanka octu 10%
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 7 liści laurowych
- 7 zieli angielskich
- 7 ziaren pieprzu
- 1 łyżka soli
Wykonanie:
- Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Przygotować zalewę: Cebulę pokroić w kostkę, dodać resztę składników, gotować przez około 10 minut. Zalewę wystudzić.
- Buraki zalać zalewą, wymieszać i odstawić na godzinę.
- Buraki wymieszać, przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz