czwartek, 6 listopada 2014

Murzynek


Lubię piec murzynka nie tylko dlatego, że jest smaczny, ale również dlatego, że robi się go szybko i łatwo. Polecam dodanie do ciasta wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych bo według mnie rewelacyjnie do niego pasują.

Składniki:
  • 1 margaryna
  • ½ szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
Wykonanie:
  1. Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzewać w garnku o grubym dnie do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odlać  ½ szklanki masy na polewę, resztę ostudzić.
  2. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać ostudzoną masę i żółtka, całość dokładnie wymieszać.
  4. Do ciasta dodać białka i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180oC przez 45 minut. Ciasto ostudzić i polać odlaną wcześniej polewą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print