Jedno z smaczniejszych i według mnie trudniejszych ciast do upieczenia to karpatka. Jednym razem wychodzą mi ładne fale, innym znowu ledwo malutkie pagórki.
Mimo wszystko uważam, że warto ją przygotować.
Mimo wszystko uważam, że warto ją przygotować.
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka wody
- ½ kostki margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 budynie waniliowe
- 750 ml mleka
- 1,5 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kieliszek wódki
- cukier puder do posypania ciasta
1. ciasto:
- Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i cały czas mieszając smażyć przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Do ciasta dodawać po 1 jajku i dokładnie wmieszać w ciasto - najlepiej do tego celu użyć mikser. Gdy ciasto przyjmie całe jajko dopiero można dodać następne.
- Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w prostokąt o wymiarach 25x35 cm.
- Piec w temperaturze 180oC przez około 25 minut.
- Budynie ugotować w 750 ml mleka, ostudzić.
- Masło utrzeć z cukrem a następnie nadal ucierając dodawać po trochu budyń. Na koniec nadal ucierając powoli wlewać wódkę.
Uwielbiam karpatkę, ale najlepszą robi moja ciocia :)
OdpowiedzUsuń