Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany przede wszystkim w celu łagodzenia kaszlu. Syrop ten również przyśpiesza gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Więcej informacji na o leczniczym działaniu syropu można znaleźć TUTAJ.
Kwiaty mniszka powinno się zbierać do końca maja, najlepiej do południa oraz w słoneczne dni.
Syrop ten jest bardzo słodki, drapie w gardło a jego smak przypomina miód.
Składniki:
- 1000 kwiatów mniszka pospolitego - bez łodyżek
- 2 pomarańcze
- 5 cytryn
- 2 kg cukru
- 2,5 l wody
Wykonanie:
- 2 pomarańcze i 2 cytryny pokroić w plastry.
- Kwiaty włożyć do dużego garnka, dodać pomarańcze i cytryny, zalać wodą i gotować przez około 50 minut na małym ogniu.
- Ugotowany wywar zostawić na noc. Na drugi dzień kwiaty odcedzić i odcisnąć przez gazę lub tetrową pieluchę. Do odcedzonego wywaru dodać sok z reszty cytryn i cukier.
- Gotować przez 2 - 3 godziny, aż syrop zgęstnieje.
- Syrop przelać do suchych słoików lub butelek. Syrop można pasteryzować.
Nigdy nie robiłam takiego syropu
OdpowiedzUsuń