Sos chrzanowy świetnie nadaje się do mięs, wędlin i jajek. Ja użyłam chrzanu w słoiczku, ale myślę, że sos byłby jeszcze lepszy gdyby użyć świeżo starty chrzan.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml bulionu
- 4 łyżki chrzanu
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Masło rozpuścić, dodać mąkę i smażyć przez chwilę.
- Cały czas mieszając powoli wlewać chłodny bulion i nie przerywając mieszania zagotować go.Jeśli sos jest za gęsty dodać więcej bulionu.
- Dodać chrzan, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować.
Super przepis, bardzo lubię sos chrzanowy :) Niestety moje dzieciaki trochę kręcą nosem i nie chcą go jeść :)
OdpowiedzUsuńLubię sos chrzanowy, ale chyba wolę zwyky chrzan :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń