Botwinka to świetna wiosenna zupa. Do zrobienia jej używa się świerzych, młodych warzyw. Zupa jest smaczna i kolorowa.
Składniki:
- skrzydło indyka na wywar
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 - 4 ziemniaki
- pęczek botwinki
- burak (jeśli przy botwince są bardzo małe buraki)
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- śmietana 18%
- koperek do podania zupy
Wykonanie:
- Skrzydło indyka umyć i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.
- Marchew, pietruszkę, ziemniaki i buraka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Liście i łodygi botwinki umyć i posiekać.
- Do wywaru z indyka dodać pokrojone w kostkę warzywa i gotować aż zmiękną. Następnie dodać liście i łodygi botwinki i gotować do miękkości przez około 15 minut.
- Do zupy dodać śmietanę, zagotować i doprawić solą i pieprzem.
- Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz