Na dzisiejszy obiad proponuję zrobić knedle z truskawkami. Ja zawsze robię knedle ze starych ziemniaków ponieważ zrobione z nowych podobno rozpadają się przy gotowaniu (ja jeszcze nie próbowałam zrobić knedli z nowych ziemniaków).
Przepis na knedle pochodzi ze starej książki kucharskiej “Kuchnia polska”, którą dostałam od mojej babci, a same knedle podaje polane masłem i posypane cukrem i/lub ze zmiksowanymi truskawkami z odrobiną cukru.
Uwaga, ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć bo rzednie.
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- truskawki
- roztopione masło do polania knedli
- cukier
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków i wystudzić.
- Truskawki umyć i usunąć z mich szypułki. Jeśli truskawki są duże podzielić je na mniejsze kawałki.
- Ziemniaki włożyć do miski lub na stolnicę, dodać mąkę, sól i jajko. Zagnieść ciasto.
- Z ciasta formować niewielkie placuszki, na środek układać truskawki i dokładnie zlepiać ciasto jednocześnie formując kule. Gotowe knedle układać na talerzu lub tacce oprószonej mąką.
- Knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Świetne te knedle :)
OdpowiedzUsuń