Ziemniaki przygotowane w ten sposób równie dobrze można zrobić w zwykłym garnku na gazie, jednak najlepiej smakują przygotowane w kociołku na ogniu.
W przepisie podaję przybliżoną ilość składników na kociołek o pojemności 3,5l.
Składniki:
- 2 duże liście kapusty
- 2 - 2,5 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 średnie buraki
- 4 - 5 cebul
- 250 - 300 g boczku
- 500 g kiełbasy
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- ok. ½ opakowania smalcu
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w pióra. Marchew i buraka obrać i pokroić w cienkie plastry. Kiełbasą pokroić w plastry. Boczek pokroić w słupki.
- Dno kociołka wyłożyć liśćmi kapusty następnie włożyć kilka plastrów smalcu.
- Następnie układać warstwami ziemniaki, marchew, buraki, cebulę. Doprawić solą i pieprzem, włożyć liść laurowy i kilka plastrów smalcu. Następnie włożyć warstwę boczku i kiełbasy.
- Ułożyć po jeszcze jednej warstwie ziemniaków, marchwi, buraków i cebuli. Doprawić solą i pieprzem, włożyć kilka plastrów smalcu. Następnie włożyć warstwę boczku i kiełbasy.
- Na wierzch wyłożyć warstwę ziemniaków, posolić je i przykryć liśćmi kapusty. Dokładnie przykryć pokrywką kociołka i docisnąć.
- Gotować na ognisku przez 1,5 - 2 godzin, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zawartość kociołka wymieszać i podawać puki gorące.
kociołek dobra rzecz :) rok temu się zaopatrzyliśmy i nie żałuję:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zakupiliśmy dla teściów. Ale mamy taki, który w pokrywie nie ma dziurki. Czy duszonki się w nim nie ugotuja? Bo ostatnio bylismy na pieczonych u znajomych i oni zamiast pokrywki przykrywali darnią
OdpowiedzUsuń