Tartę tą szczególnie polecam miłośnikom wyrazistych smaków i kolendry. Ciasto francuskie można przygotować samemu, jednak jest to bardzo pracochłonne więc wykorzystałam gotowe ciasto francuskie.
Składniki:
- 500 g surowego ciasta francuskiego
- 500 g jabłek
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 50 g masła
- 100 g cukru
- masło do posmarowania formy
Wykonanie:
- Na patelnię lub do garnka o grubym dnie wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż cukier nie zbrązowieje. Zmniejszyć ogień i wsypać ziarna kolendry, dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Karmel wylać na talerz i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Gdy karmel stwardnieje połamać go na mniejsze kawałki i zmielić na drobny proszek.
- Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na cienkie plastry.
- Formą na tartę wysmarować masłem.Formę wyłożyć ciastem francuskim dobrze dociskając go do formy, szczególnie na brzegach. Formę wstawić na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
- Na cieście ułożyć jabłka w kształcie rozety, wierzch posypać kolendrą w karmelu. Na wierzchu rozłożyć małe kawałki masła.
- Tartę piec przez około 35 - 40 minut do momentu aż się dobrze zarumieni.
- Podawać ciepłą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz