wtorek, 28 lipca 2015

Rolada z sarniny



Dziczyzna to rewelacyjne mięso. Jakiś czas temu dostałam piękny kawałek sarniny. Mięso było zamrożone (podobno dziczyznę warto zamrozić bo wtedy kruszeje) więc nie miałam presji żeby od razu coś z niego zrobić. Po rozbiciu mięso było wąskie więc trzeba było się trochę namęczyć żeby je zwinąć, ale było warto. Roladki choć niewielkie ale wyszły pyszne.


Składniki:
  • ok. 800 g sarniny
  • ok. 70 g boczku
  • 5 cebul
  • kilka ogórków kiszonych
  • śmietana 18%
  • 1 łyżka mąki
  • musztarda
  • sumak
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 5 ziaren jałowca
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki smalcu
  • wykałaczki lub sznurek do związania rolad



Wykonanie:
  1. Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na cienkie kotlety.
  2. Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w pióra, ogórek pokroić w słupki.
  3. Mięso rozłożyć na desce a następnie posmarować je musztardą, posypać odrobiną sumaku, solą i pieprzem. Na brzegu mięsa ułożyć kawałek cebuli, boczku i ogórka. Ściśle zwinąć roladę a następnie spiąć ją wykałaczkami lub związać sznurkiem.
  4. W garnku o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę smalcu, dodać cebulę pokrojoną w pióra i ją zeszklić.
  5. Resztę smalcu rozgrzać na patelni. Na gorącą patelnię układać roladki zakładką na dół i obsmażyć je z każdej strony. Roladki przełożyć do garnka z cebulą.
  6. Rolady zalać wodą, dodać resztę przypraw, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2,5 - 3 godziny aż mięso będzie miękkie.
  7. Śmietaną wymieszać z mąką i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut i doprawić solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print