poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Ogórki małosolne/kiszone


Jak co roku w sezonie na ogórki nie może zabraknąć ogórków kiszonych. Zrobienie ich nie wymaga wiele pracy a są o wiele lepsze niż jakiekolwiek kupne ogórki.
Ogórki można kisić w specjalnych naczyniach, ale również w słojach lub glinianych czy kamionkowych naczyniach.



składniki:
  • ogórki, najlepiej małe
  • świeże gałęzie kopru
  • kilka ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni
  • woda
  • sól


Wykonanie:
  1. Ogórki oczyścić, umyć, zalać zimną wodą i moczyć przez co najmniej 3 godziny.
  2. Przygotować zalewę: Zagotować wodę z solą. Na 1 litr wody wsypać 1,5 łyżki soli. Zalewę ostudzić.
  3. W naczyniu ułożyć warstwę kopru, czosnku, chrzanu i liści porzeczki. Następnie włożyć ogórki i kolejną warstwę kopru, czosnku, chrzanu i liści porzeczki. Jeśli naczynie jest duże zrobić kilka takich warstw.
  4. Ogórki zalać zalewą i przykryć pokrywką. Odstawić na kilka dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Po 3 - 4 dniach będą ogórki małosolne, po kilku następnych ukiszą się.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print