Jak co roku w sezonie na ogórki nie może zabraknąć ogórków kiszonych. Zrobienie ich nie wymaga wiele pracy a są o wiele lepsze niż jakiekolwiek kupne ogórki.
Ogórki można kisić w specjalnych naczyniach, ale również w słojach lub glinianych czy kamionkowych naczyniach.
składniki:
- ogórki, najlepiej małe
- świeże gałęzie kopru
- kilka ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni
- woda
- sól
Wykonanie:
- Ogórki oczyścić, umyć, zalać zimną wodą i moczyć przez co najmniej 3 godziny.
- Przygotować zalewę: Zagotować wodę z solą. Na 1 litr wody wsypać 1,5 łyżki soli. Zalewę ostudzić.
- W naczyniu ułożyć warstwę kopru, czosnku, chrzanu i liści porzeczki. Następnie włożyć ogórki i kolejną warstwę kopru, czosnku, chrzanu i liści porzeczki. Jeśli naczynie jest duże zrobić kilka takich warstw.
- Ogórki zalać zalewą i przykryć pokrywką. Odstawić na kilka dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Po 3 - 4 dniach będą ogórki małosolne, po kilku następnych ukiszą się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz