Ja co roku robię przecier pomidorowy z około 5 kg pomidorów. Taka ilość przecieru starcza mi na zimę. Ja mój przecier mrożę, ale również można dodać do niego trochę soli, włożyć do słoiczków i pasteryzować. Domowy przecier jest bardzo dobry a do tego nie ma żadnych niepotrzebnych dodatków.
Składniki:
- 5 kg pomidorów
- sól opcjonalnie
Wykonanie:
- Pomidory umyć, osuszyć pokroić na pół lub w ćwiartki i włożyć do garnka o grubym dnie. Ponieważ nie miałam dość dużego garnka, pomidory rozdzieliłam na 2 garnki.
- Pomidory grzać na małym ogniu aż większość płynu odparuje.
- Następnie pomidory przetrzeć przez sito, przełożyć z powrotem do garnka i odparowywać aż przecier będzie bardzo gęsty.
- Przecier ostudzić i przełożyć do pojemników do mrożenia a następnie zamrozić.
- Opcjonalnie można dodać trochę soli, przełożyć do suchych i czystych słoikó i pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz