Mój syn na trzecie urodziny zażyczył sobie tort traktor. Zrobiłam więc tort w kształcie traktora z tradycyjnego biszkoptu i masy maślanej, który stał na niskim torcie czekoladowym z masą chałwową i wiśniami.
Niestety gdy robiłam traktor temperatura otoczenia dochodziła do 35 stopni, dlatego czekolada plastyczna się rozpływała zanim zdążyłam coś ulepić, a i masa cukrowa niezbyt chętnie współpracowała.
Aby wykroić kształt traktora, narysowałam sobie szablon - rzut mojego traktorka z boku i z góry.
Do zrobienia traktorka wystarczy biszkopt z 4 jajek. Ja zrobiłam z 6 dzięki czemu miałam zapas gdybym coś źle wycięła - tym razem jeszcze raz wycinałam koła.
Składniki na traktor:
- biszkopt:
- 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki)
- 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki)
- 6 jajek
- 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki octu
- krem:
- zasmażka:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- ¼ szklanki gorącego mleka
- 100 g masła
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
- do nasączenia:
- mocna herbata
- sok z cytryny
- masa cukrowa:
- 9 g żelatyny
- 45 ml wody
- 75 g glukozy
- 27 g masła
- 650 g cukru pudru
- barwnik spożywczy
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka miodu
Składniki na podstawę tortu:
- biszkopt:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki ziemniaczanej
- ½ szklanki kakao
- 6 jajek
- 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki octu
- krem:
- 400 ml śmietany 30%
- 100 g chałwy
- 60 ml mocnej kawy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- wiśnie w zalewie
- słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g)
- do nasączenia:
- mocna kawa
- 1 kieliszek wódki
Wykonanie:
Tort traktor:
- Upiec biszkopt:
- Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC, dno formę do pieczenia wysmarować masłem.
- Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder po 1 łyżce.
- Do białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.
- Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.
- Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.
- Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie.
- Ciasto studzić w piekarniku.
- Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić.
- Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Do masy dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
- Przygotować herbatę do nasączenia ciasta: Zaparzyć mocną herbatę (ok. ½ szklanki), dodać sok z cytryny i wszystko wymieszać.
- Przygotować czekoladę plastyczną:
- Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski.
- Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę, tak żeby woda nie dotykała dna miski. Wodę zagotować, zmniejszyć ogień na minimum i położyć miskę na garnku. Czekoladę rozpuścić.
- Do rozpuszczonej czekolady dodać miód i energicznie wymieszać.
- Czekoladę rozsmarować na papierze śniadaniowym lub papierze do drukarki ułożonym na ręczniku papierowym. Czekoladę odłożyć na kilka godzin aż zastygnie.
- Czekoladę ściągnąć z papieru i zagnieść.
- Przygotowanie tortu:
- Z kartonu wyciąć podstawę, na której umieścimy traktor i obwinąć ją folią spożywczą.
- Z biszkoptu wyciąć koła: 2 o średnicy ok. 4,5 cm i grubości ok. 1 cm, o raz 2 o średnicy ok. 6,5 cm i grubości ok.2 cm.
- Wycinać z ciasta podstawę oraz kolejne warstwy traktora. Poszczególne kawałki ciasta przekładać masą maślaną. Ciasto ustawić na wcześniej przygotowanym kartoniku.
- Z przygotowanego ciasta wyciąć kształt traktora, a następnie wyciąć ciasto z miejsca gdzie będą duże koła. Do formowania traktora użyłam wcześniej wydrukowany szablon.
- Przygotować kawałki ciasta na których postawimy traktor. można obłożyć go masą cukrową.
- Przygotować masę cukrową:
- Cukier puder przesiać przez sito. Żelatynę wsypać do garnka o grubym dnie, zalać wodą i odstawić na 10 minut żeby nasiąkła.
- Do żelatyny dodać masło i glukozę, podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. UWAGA masy nie można zagotować.
- Masę dodać do ⅔ przesianego cukru, wymieszać. Ponieważ masa jest bardzo gorąca można to zrobić mikserem lub jak ja trzepaczką.
- Gdy cukier trochę ostygnie przełożyć masę na deskę i wyrabiać ręcznie stopniowo dosypując cukier.
- Do ok. ⅔ masy dodać barwnik spożywczy i dokładnie wyrobić masę aż będzie mieć jednolity kolor.
- Dekoracja tortu:
- Część białej masy cukrowej rozwałkować, wyciąć koła o większej średnicy niż koła z ciasta i delikatnie naciągając masę obłożyć koła traktora.
- Kolorową masę rozwałkować i obłożyć traktor delikatnie naciągając masę.
- Z białej masy wycinać okna, światła i inne elementy dekoracji i przyklejać je do traktora. Aby przykleić kawałki masy cukrowej wystarczy zwilżyć je wodą.
- Czekoladę plastyczną rozwałkować, wyciąć paski i obkleić nią koła. Następnie zrobić z czekolady zderzaki i inne dowolne elementy dekoracyjne.
- Komin zrobiłam obklejając czekoladą plastyczną odpowiednio skrócony patyczek do szaszłyków.
- Traktor ustawić na wcześniej przygotowanych kawałkach ciasta. Do traktora przymocować koła (jeśli nie chcą się trzymać można użyć wykałaczki) i komin.
Podstawa tortu:
- Upiec biszkopt:
- Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC, dno formę do pieczenia wysmarować masłem.
- Białka oddzielić od żółtek, obie mąki i kakao przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder po 1 łyżce.
- Do białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.
- Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.
- Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.
- Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie.
- Ciasto studzić w piekarniku.
- Przygotować krem:
- Kawę zaparzyć, chałwę drobno pokruszyć, żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kawie. Kawę z żelatyną można podgrzać ale nie można zagotować. Kawę z żelatyną ostudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.
- Nie przerywając miksować śmietanę (na małych obrotach miksera) powoli dodawać kawę z żelatyną.
- Wiśnie odsączyć z zalewy, biszkopt przekroić na 2 części. Jeśli bardzo wyrósł można ściąć wierzch.
- Pierwszy biszkopt nasączyć kawą, posmarować dżemem wiśniowym, następnie ułożyć krem oraz odsączone wiśnie. Biszkopt z kremem wstawić na 15 minut do lodówki.
- Na krem nałożyć kolejny biszkopt, i jak poprzednio nasączyć kawą. Do reszty kremu można dodać barwnik spożywczy, wymieszać i posmarować masą tort.
- Tort wstawić do lodówki na noc.
- Na drugi dzień można na podstawie ustawić traktor.
Wow, ale talent <3 Na niestety zawsze zamawiam torby, ponieważ nie mam talentu i zawsze wychodzą mi zakalce ;/
OdpowiedzUsuńWOW super tort! Mój syn uwielbia traktory i wszelkiego rodzaju maszyny. Jak teraz będzie miał 6 lat to muszę mu taki zamówić.
OdpowiedzUsuń