poniedziałek, 10 listopada 2014

Czekolada plastyczna


Czekolada plastyczna rewelacyjnie nadaje się do dekorowania tortów, ciast i babeczek, a przy tym jest łatwa do wykonania. Ja do tej pory wykorzystałam ją do zrobienia czekoladowych ozdobnych różyczek i dekoracji tortu.



Składniki:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • ½ łyżki miodu

Wykonanie:
  1. Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski.
  2. Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę, tak żeby woda nie dotykała dna miski. Wodę zagotować, zmniejszyć ogień na minimum i położyć miskę na garnku. Czekoladę rozpuścić.
  3. Do rozpuszczonej czekolady dodać miód i energicznie wymieszać.
  4. Czekoladę rozsmarować na papierze śniadaniowym lub papierze do drukarki ułożonym na ręczniku papierowym. Czekoladę odłożyć na kilka godzin aż zastygnie.
  5. Czekoladę ściągnąć z papieru i zagnieść.


Różyczki z czekolady plastycznej

  1. Czekoladę cienko rozwałkować. Nie trzeba niczym podsypywać czekolady ale jeśli za bardzo się klei można to zrobić na folii spożywczej.
  2. Z czekolady wycinać kółka np. za pomocą kieliszka, oraz zrobić niewielki wałek z ciasta. Wałek rozgnieść palcem na nierówny prostokąt a następnie zwinąć go tworząc środek kwiatka. Ponieważ czekolada w palcach zaczyna się rozpływać można uformowaną czekoladę przyczepić do wykałaczki.
  3. Kółka czekolady mieścić między dłońmi i delikatnie podgrzać, dzięki temu czekolada nie będzie się przerywać. Górę kółka rozgnieść palcami formując płatek. Przyklejać kolejne kółka z czekolady jednocześnie odginając je i formując płatki róż.
  4. Gotowe róże można nie zdejmując wykałaczki włożyć do kieliszka a następnie do lodówki żeby czekolada się utwardziła.





3 komentarze:

Print