Czekolada plastyczna rewelacyjnie nadaje się do dekorowania tortów, ciast i babeczek, a przy tym jest łatwa do wykonania. Ja do tej pory wykorzystałam ją do zrobienia czekoladowych ozdobnych różyczek i dekoracji tortu.
Składniki:
- 50 g gorzkiej czekolady
- ½ łyżki miodu
Wykonanie:
- Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski.
- Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę, tak żeby woda nie dotykała dna miski. Wodę zagotować, zmniejszyć ogień na minimum i położyć miskę na garnku. Czekoladę rozpuścić.
- Do rozpuszczonej czekolady dodać miód i energicznie wymieszać.
- Czekoladę rozsmarować na papierze śniadaniowym lub papierze do drukarki ułożonym na ręczniku papierowym. Czekoladę odłożyć na kilka godzin aż zastygnie.
- Czekoladę ściągnąć z papieru i zagnieść.
Różyczki z czekolady plastycznej
- Czekoladę cienko rozwałkować. Nie trzeba niczym podsypywać czekolady ale jeśli za bardzo się klei można to zrobić na folii spożywczej.
- Z czekolady wycinać kółka np. za pomocą kieliszka, oraz zrobić niewielki wałek z ciasta. Wałek rozgnieść palcem na nierówny prostokąt a następnie zwinąć go tworząc środek kwiatka. Ponieważ czekolada w palcach zaczyna się rozpływać można uformowaną czekoladę przyczepić do wykałaczki.
- Kółka czekolady mieścić między dłońmi i delikatnie podgrzać, dzięki temu czekolada nie będzie się przerywać. Górę kółka rozgnieść palcami formując płatek. Przyklejać kolejne kółka z czekolady jednocześnie odginając je i formując płatki róż.
- Gotowe róże można nie zdejmując wykałaczki włożyć do kieliszka a następnie do lodówki żeby czekolada się utwardziła.
WOW! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję )
Usuńczłonek, produkty, działalność gospodarcza, artykuły, jednostki
OdpowiedzUsuń