środa, 26 listopada 2014

Szybki torcik z masą jogurtową


Dziś proponuję torcik na biszkopcie z masą jogurtową. Identyczną masę robiłam do tortu na drugie urodziny mojego synka.  Torcik jest lekki i smaczny. Jedyny jego minus to to, że jeśli zależy nam na konkretnym kształcie tortu to trzeba się trochę namęczyć, ponieważ przed włożeniem do lodówki na kilka godzin tort się dość mocno chwieje.

Składniki:
biszkopt:
  • ¾  szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki octu
masa:
  • 1 jogurt naturalny (400g)
  • 2 galaretki o dowolnym smaku
do nasączenia:
  • mocna herbata
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  1. Upiec biszkopt:
    • Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, niczym nie smarować brzegów tortownicy.
    • Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją.
    • Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder po 1 łyżce.
    • Do białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.
    • Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.
    • Ciasto przełożyć do tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.
    • Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie.
    • Ciasto studzić w piekarniku.
  2. przygotować masę:
    • Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (u mnie 500 ml). Rozpuszczoną galaretkę studzić do momentu, aż galaretka zacznie się ścinać.
    • Jogurt przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować, żeby był dobrze napowietrzony. Nadal miksując, powoli dodawać galaretkę.
    • Krem zostawić by zgęstniał.
  3. Biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Każdą część nasączyć herbatą z cytryną i posmarować masą. Następnie położyć kolejny blat.
  4. Tort wstawić do lodówki na noc.

2 komentarze:

  1. Witam Ile jajek do biszkoptu bo w składnikach brak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 jajka dzięki za info już poprawiam :)

      Usuń

Print