poniedziałek, 17 listopada 2014

Konfituraz marchewki, jabłek, bananów i cytrusów



W tym roku przegapiłam sezon na konfitury. Mamy już listopad więc ilość warzyw do przetworzenia jest ograniczona do warzyw korzeniowych, dyni, żurawiny i buraków. Wybrałam warzywa korzeniowe a konkretnie marchewkę. Poniżej przepis na konfiturę na bazie marchwi.
Konfitura wyszła bardzo dobra, lekko kwaśna.



Składniki:
  • 5 marchewek (ok. 1 kg)
  • 4 małe jabłka (ok. 400g)
  • 2 pomarańcze
  • 3 duże cytryny
  • 3 nieduże banany
  • 400 g cukru


Wykonanie:
  • Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Pomarańcze i cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Z cytrusów otrzeć skórkę  i wycisnąć sok.
  • Marchew, jabłka, sok i skórkę otartą z cytrusów przełożyć do garnka o grubym dnie. Gotować 30 minut co jakiś czas mieszając.
  • Banany obrać i pokroić w plastry. Dodać do marchwi i gotować kolejne 30 minut co jakiś czas mieszając.
  • Wszystkie składniki zmiksować blenderem, dodać cukier i gotować jeszcze przez 10 minut lub do momentu gdy gęstość będzie nam odpowiadać (ja gotowałam jeszcze przez ok. 30 minut). Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są pomarańcze i banany oraz od ilości dodanej cytryny. UWAGA po zmiksowaniu konfitura bardzo pryska.
  • Przełożyć do słoików i pasteryzować.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print