W tym roku przegapiłam sezon na konfitury. Mamy już listopad więc ilość warzyw do przetworzenia jest ograniczona do warzyw korzeniowych, dyni, żurawiny i buraków. Wybrałam warzywa korzeniowe a konkretnie marchewkę. Poniżej przepis na konfiturę na bazie marchwi.
Konfitura wyszła bardzo dobra, lekko kwaśna.
Składniki:
- 5 marchewek (ok. 1 kg)
- 4 małe jabłka (ok. 400g)
- 2 pomarańcze
- 3 duże cytryny
- 3 nieduże banany
- 400 g cukru
Wykonanie:
- Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Pomarańcze i cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Z cytrusów otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Marchew, jabłka, sok i skórkę otartą z cytrusów przełożyć do garnka o grubym dnie. Gotować 30 minut co jakiś czas mieszając.
- Banany obrać i pokroić w plastry. Dodać do marchwi i gotować kolejne 30 minut co jakiś czas mieszając.
- Wszystkie składniki zmiksować blenderem, dodać cukier i gotować jeszcze przez 10 minut lub do momentu gdy gęstość będzie nam odpowiadać (ja gotowałam jeszcze przez ok. 30 minut). Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są pomarańcze i banany oraz od ilości dodanej cytryny. UWAGA po zmiksowaniu konfitura bardzo pryska.
- Przełożyć do słoików i pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz