Dzisiaj przepis na pulpety w sosie koperkowym gotowane na wywarze z warzyw. Można je podawać z kaszą lub ziemniakami.
Składniki:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 sucha bułka
- 1 cebula
- 2 jajka
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- szczypta imbiru
- pęczek koperku
- 3 szklanki wywaru spod pulpetów
- 1 mała śmietana
- 2 łyżeczki mąki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem i gotować przez co najmniej 30 minut aż warzywa zmiękną.
- Bułkę zamoczyć w wodzie i zostawić aż zmięknie. Cebulę bardzo drobno posiekać i usmażyć na złoty kolor na oleju.
- Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, cebulę, jajka i doprawić solą i pieprzem. Mięso dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki.
- Z wywaru wyciągnąć warzywa i doprowadzić do wrzenia. Kulki z mięsa wrzucać w niedużych partiach do gorącego wywaru i gotować przez 15 minut.
- Przygotować sos:
- Wywar zagotować, dodać posiekany koperek i gotować przez chwilę.
- Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Cały czas mieszając zagotować sos i doprawić solą i pieprzem.
- W razie potrzeby żeby zagęścić sos można dodać odrobinę mąki.
Akurat dziś u nas także będą klopsiki, tylko nie mam koperku :/
OdpowiedzUsuń