piątek, 21 listopada 2014

Pulpety w sosie koperkowym


Dzisiaj przepis na pulpety w sosie koperkowym gotowane na wywarze z warzyw. Można je podawać z kaszą lub ziemniakami.


Składniki:
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 sucha bułka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • szczypta imbiru
sos koperkowy:
  • pęczek koperku
  • 3 szklanki wywaru spod pulpetów
  • 1 mała śmietana
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem i gotować przez co najmniej 30 minut aż warzywa zmiękną.
  2. Bułkę zamoczyć w wodzie i zostawić aż zmięknie. Cebulę bardzo drobno posiekać i usmażyć na złoty kolor na oleju.
  3. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, cebulę, jajka i doprawić solą i pieprzem. Mięso dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki.
  4. Z wywaru wyciągnąć warzywa i doprowadzić do wrzenia. Kulki z mięsa wrzucać w niedużych partiach do gorącego wywaru i gotować przez 15 minut.
  5. Przygotować sos:
  • Wywar zagotować, dodać posiekany koperek i gotować przez chwilę.
  • Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Cały czas mieszając zagotować sos i doprawić solą i pieprzem.
  • W razie potrzeby żeby zagęścić sos można dodać odrobinę mąki.
6. Pulpety wrzucić do sosu i podgrzać.







1 komentarz:

  1. Akurat dziś u nas także będą klopsiki, tylko nie mam koperku :/

    OdpowiedzUsuń

Print