Bardzo lubię wszystkie babki i choć moją ulubioną jest babka piaskowa, to postanowiłam spróbować przygotować również babkę jogurtową. Okazała się być równie smaczna. Nadaje się doskonale zarówno do kawy jak i jako słodki dodatek do herbaty.
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 230 g jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wyciągnąć odpowiednio wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową.
- Jajka ubić na gęstą pianę. Nadal ubijając powoli dodawać po trochu oba cukry.
- Nie przestając ubijać masy dodawać po trochu jogurt i olej.
- Do masy dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180oC przez około 45 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz