czwartek, 27 listopada 2014

Babka jogurtowa


Bardzo lubię wszystkie babki i choć moją ulubioną jest babka piaskowa, to postanowiłam spróbować przygotować również babkę jogurtową. Okazała się być równie smaczna. Nadaje się doskonale zarówno do kawy jak i jako słodki dodatek do herbaty.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 230 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki wyciągnąć odpowiednio wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową.
  2. Jajka ubić na gęstą pianę. Nadal ubijając powoli dodawać po trochu oba cukry.
  3. Nie przestając ubijać masy dodawać po trochu jogurt i olej.
  4. Do masy dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w temperaturze 180oC przez około 45 minut do suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print