Niedawno w ramach prezentu urodzinowego dla koleżanki upiekłam tort z wiśniami oraz masą z bitą śmietaną i chałwą. Tort udekorowałam czekoladą plastyczną i masą cukrową. Tort wyszedł fajny, niezbyt słodki.
Składniki:
biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 600 ml śmietany 30%
- 100 g chałwy
- 60 ml mocnej kawy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- ¾ szklanki likieru kawowego
- słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g)
- wiśnie w zalewie
- 2 gorzkie czekolady
- 2 łyżki miodu
- róże i kokarda z plastycznej czekolady
- róże z masy cukrowej
Wykonanie:
- biszkopt:
- Mąkę, kakao i przyprawę przesiać przez sito. Oddzielić białka od żółtek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Ubijać z cukrem aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
- Dalej ubijając dodać po jednym żółtku.
- Do jajek dodawać porcjami przesianą mąkę, delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do tortownicy, piec w temperaturze 175oC przez 45 minut do suchego patyczka.
- krem:
- Kawę zaparzyć, chałwę drobno pokruszyć, żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kawie. Kawę z żelatyną można podgrzać ale nie można zagotować. Kawę z żelatyną ostudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.
- Nie przerywając miksować śmietanę (na małych obrotach miksera) powoli dodawać kawę z żelatyną.
- plastyczna czekolada:
- Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski.
- Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę, tak żeby woda nie dotykała dna miski. Wodę zagotować, zmniejszyć ogień na minimum i położyć miskę na garnku. Czekoladę rozpuścić.
- Do rozpuszczonej czekolady dodać miód i energicznie wymieszać.
- Czekoladę rozsmarować na papierze śniadaniowym lub papierze do drukarki ułożonym na ręczniku papierowym. Czekoladę odłożyć na kilka godzin aż zastygnie.
- Czekoladę ściągnąć z papieru i zagnieść.
- tort:
- Wiśnie odsączyć z zalewy, biszkopt przekroić na 3 części. Jeśli bardzo wyrósł można ściąć wierzch.
- Pierwszy biszkopt nasączyć likierem kawowym, posmarować połową dżemu wiśniowym, następnie ułożyć odsączone wiśnie oraz krem. Biszkopt z kremem wstawić na 15 minut do lodówki.
- Na krem nałożyć kolejny biszkopt, i jak poprzednio nasączyć likierem, posmarować resztą dżemu, ułożyć wiśnie i krem. Biszkopt ponownie wstawić na 15 minut do lodówki.
- Na masę ułożyć ostatni biszkopt, nasączyć i posmarować resztą masy. Można zostawić odrobinę masy do dokończenia dekoracji.
- dekoracja:
- Czekoladę rozwałkować na prostokąt o wymiarach obwodu i wysokości tortu, przyciąć nożem. Można to zrobić na papierze śniadaniowym. Jeśli czekolada się za bardzo rozgrzała w czasie wałkowania odstawić ją na chwilę.
- Brzegi czekolady rozgrzać lekko palcami, obłożyć tort czekoladą i skleić brzegi.
- Wyrównać wierzch tortu resztą masy, ułożyć róże i kokardę z czekolady plastycznej i masy cukrowej.
Chyba wiem dla kogo był ten tort :). Może nie widziałam wszystkich Twoich tortów, ale też coś mi się wydaje że to Twój Meisterstuck! :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie to chyba pierwszy tort co sama upiekłam, którego wygląd mi się podoba :) Zawsze mówiłam, że nie potrafię dekorować tortów, więc postanowiłam coś z tym zrobić. Czekałam tylko na jakąś okazję :) Dodam tylko, że był to tort niespodzianka i decyzja żeby go upiec to był spontan bo obiecałam, że po prostu upiekę jakieś ciasto.
UsuńSpontany są najlepsze :)
Usuń