piątek, 14 listopada 2014

Tarte buraki



Świetny przepis na tarte buraczki w zalewie octowej do słoiczka. Przepis wypróbowały wcześniej moja mama i bratowa. Buraczki są pyszne, niezbyt kwaśne, doskonałe również dla dzieci.



Składniki:
  • buraki ok. 3 kg

Zalewa:
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ¾ szklanka octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 7 liści laurowych
  • 7 zieli angielskich
  • 7 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli


Wykonanie:
  1. Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Przygotować zalewę: Cebulę pokroić w kostkę, dodać resztę składników, gotować przez około 10 minut. Zalewę wystudzić.
  3. Buraki zalać zalewą, wymieszać i odstawić na godzinę.
  4. Buraki wymieszać, przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print