wtorek, 18 listopada 2014

Smażona ryba w zalewie


To rewelacyjna ryba z przepisu mojej teściowej, jedno z moich ulubionych dań właśnie przez nią przygotowanych. Jak spróbowałam tą rybę pierwszy raz to wiedziałam, że prędzej lub później też ją zrobię.  Przygotowanie jej wymaga trochę czasu ale naprawdę warto.



Składniki:
  • 2 kg filetów morszczuka
  • jajka do opanierowania ryby
  • bułka tarta  do opanierowania ryby
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
zalewa:
  • 10 dużych cebul
  • koncentrat pomidorowy duży słoiczek (200 g)
  • 1 duży liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • 1 szklanka octu
  • ½ szklanki wody
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli

Wykonanie:
  1. Rybę przyprawić solą i pieprzem, podzielić na mniejsze kawałki.
  2. Rybę opanierować roztrzepanym jajkiem i bułką tartą, smażyć z obu stron na złoty kolor.
  3. Przygotować zalewę: Cebulę obrać i pokroić w pióra a następnie zaszklić na oleju. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować przez około 15 minut.
  4. W misce układać na przemian gorącą zalewę i rybę tak żeby ostatnią warstwą była cebula.
  5. Gdy ryba ostygnie przykryć miskę folią spożywczą i włożyć na 2 dni do lodówki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print