środa, 12 listopada 2014

Masa cukrowa


Masa cukrowa nadaje się rewelacyjnie do robienia kwiatów i innych ozdób ciasta i torty. Można ją również zabarwić barwnikami spożywczymi. Ja dodałam od razu cały cukier, ale okazało się, że było go za dużo. Najlepiej najpierw dodać połowę cukru a potem dodawać go po trochu.



Składniki:
  • 220 g cukry pudru
  • 9g masła
  • 3g żelatyny
  • 15 ml wody
  • 25g glukozy

Wykonanie:
  1. Cukier puder przesiać przez sito. Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut żeby nasiąkła.
  2. Masło, żelatynę i glukozę przełożyć do garnka o grubym dnie. Podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. UWAGA masy nie można zagotować.
  3. Masę dodać do ⅔ przesianego cukru, wymieszać. Ponieważ masa jest bardzo gorąca można to zrobić mikserem lub jak ja trzepaczką.
  4. Gdy cukier trochę ostygnie przełożyć masę na deskę i wyrabiać ręcznie stopniowo dosypując cukier.


Róże z masy plastycznej.
  1. Masę cienko rozwałkować podsypując ją przesianym cukrem pudrem. Im cieniej ją rozwałkujemy, tym więcej płatków można przykleić do róży.
  2. Z masy wycinać kółka np. za pomocą kieliszka, oraz zrobić niewielki wałek z ciasta. Wałek rozgnieść palcem na nierówny prostokąt a następnie zwinąć go tworząc środek kwiatka. Można również zrobić niewielkie kulki, położyć je między folią spożywczą i rozgnieść palcami.
  3. Górę kółka rozgnieść palcami formując płatek. Dół kółka zwilżyć wodą, przyklejać kolejne kółka z jednocześnie odginając je i formując płatki róż.
  4. Gotowe różyczki odstawić w suche miejsce żeby stwardniały.






1 komentarz:

Print