poniedziałek, 3 listopada 2014

Ozorki w szarym sosie


Ozory to rewelacyjne mięso, które niestety trzeba bardzo długo gotować. Ale cały ten poświęcony czas jest tego wart, bo gotowe ozorki są pyszne.Ja miałam ozory wieprzowe i zdecydowałam się zrobić je w szarym sosie.

Składniki:
ozorki:
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
sos szary:
  • 30 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 40 g masła
  • 250 ml zimnego wywaru spod ozorów
  • 25 g migdałów
  • 25 g rodzynek
  • sok z cytryny
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • sól
Wykonanie:
  1. Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3,5 godziny w samej wodzie.
  2. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. ozory wyciągnąć z wywaru, zalać zimną wodą i zdjąć skórę. Do wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę.
  4. Przygotować sos:
  • Mąkę zarumienić na suchej patelni. Migdały zalać wrzątkiem a gdy woda ostygnie obrać z łusek i posiekać.
  • Na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać aż się rozpuści i zbrązowieje a następnie dodać wodę i zagotować. Karmel odstawić.
  • Masło rozpuścić, dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Cały czas mieszając powoli wlać wywar z ozorów. Zagotować i w razie potrzeby dodać więcej wywaru.
  • Do sosu dodać karmel, migdały i rodzynki, doprawić solą i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodać cukier. Sos powinien mieć słodko kwaśny smak.
  • Na koniec dolać wino,wymieszać i chwilę pogotować.
5. Ozory pokroić po skosie w plastry i polać sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print